Home » , , » Say NO to ubat BATUK, ubat SELSEMA dan??

Say NO to ubat BATUK, ubat SELSEMA dan??

Written By Puan Jiha on Sunday, March 23, 2014 | 8:59 AM

Selamat Pagi semua...

Say NO to ubat batuk, ubat selsema dan .....

Amboi tajuk tak tahan kan hehehe...
Hanya nak share sedikit pengalaman...true story la kiranye ni
Ok sebelum tu.. dalam minggu lepas, ada terbaca berita tentang kematian seorang anak kecil yang baru berusia 9 bulan. Kulit terbakar akibat alergik ubat. Al-fatihah untuk anak syurga itu.

Oh pedih hati.. sebab anak saya sendiri Aqeef Danial dulu pun kerap ruam, eczema. Banyak juga cream steroid yang dah cuba. Masa ni belum dapat pendedahan tentang bahaya penggunaan cream steroid untuk jangka masa panjang. Lepas ni parents, kalau boleh gunakan lah cream yang takde steroid ye. Cari lah yang natural, banyak di pasaran seperti MooGoo, Buds dan lain-lain. (Boleh dapatkan di farmasi)

Tips: Sebelum nak sapu cream pada kulit, buat la patch test terlebih dahulu. Iaitu sapukan sedikit sahaja pada sebahagian kecil kulit. Ini untuk test samada kulit sensitif/alergik ke tidak dengan cream tersebut.

Eczema berkait rapat dengan asthma. Kalau tidak dijaga, risiko tinggi untuk anak mendapat asthma pula. Setahun pertama nak membesarkan Aqeef Danial, agak mencabar buat kami suami isteri. Dia kerap selsema batuk. Pernah kena bronchitis.

Sehinggalah Allah temukan kami dengan Dr Nadir Khan, syukur ditemukan nya dan ilmu yang disampaikan Dr Nadir memang saya praktikkan sampai sekarang.

Dr Nadir : Balik rumah nanti, buang segala ubat batuk, ubat selsema, ubat tahan sakit, ubat tahan muntah, ubat tahan gatal

Kami : (blurr)

Dr Nadir : ubat ini semua legakan sekejap je...tapi dia simpan semua kuman dalam paru-paru. Tu yang menyebabkan bronchitis, pneumonia, tibi....even eczema anak u makin teruk pun sebab dah banyak ubat bagi dari kecik ni. Kalau tak jaga ni, boleh lead to Asthma. Sila pantang semua ubat di atas. Bukan hanya pada anak, orang dewasa pun sama.

Dr Nadir : Saya ajar kamu macammana nak buat steaming di rumah

30minit yang penuh ilmu dan Alhamdulillah.... sejak amalkan tu semua...AQEEF DANIAL BEBAS ECZEMA.... macam tak percaya kan, sebab yang kita tahu, eczema don't heal, only can be control. Tapi anak saya heal...so? Magikal kot hehehe. Dan sangat jarang lah selsema batuk. Kalau dulu, mesti sampai sesak dada, kahak dah hijau....sekarang ni nampak je bunga nak batuk selsema...dah terus steaming....lepas tu terus hilang. Hanya steaming dan supplement untuk Aqeef Danial sekarang. No more visit to the hospital. Klinik pun jarang...MasyaAllah.

Ok kalau nak tahu lebih lanjut mengenai steaming, boleh rujuk sini ye...

http://jihapimpom.blogspot.com/2011/11/steaming-dr-nadir-style-hehehehe.html?m=1

tapi saya sarankan, jumpa lah dahulu Dr Nadir Khan ni.... Klinik beliau di Klinik WANGSA  Dr Nadir Khan dan rakan-rakan, di Wangsa Maju KL (deretan kedai di sebelah Jusco Wangsa Maju)

4 comments:

  1. Kita dah biasa dengan ubat ubatan ni sejak kecil, zaman sekarang ni kena banyak buat kajian

    ReplyDelete
  2. Dila sndri pun xsuke bg anak ubat batuk or ubat selsema...sbb dila sndri taw ubat tu dibuat mcm mne, formulation n others. Better guna natural remedies or petua2 org tua...

    P/s: anak dila xsuke steaming...payah btol.

    ReplyDelete
  3. PERMANENT DOCTOR NEEDED - URGENT !!!

    We are Owner and Operator a General Practice (GP) Clinic in Bandar Sungai Long, Bangi and Putrajaya (Presint Diplomatik - Klinik Pakar KASIH).

    We are looking for a dedicated Medical Officer Requirements at Bandar Sungai Long Clinic:-
    Lady doctor
    MBBS or equivalent from a recognized institution approved by Ministry of Health Malaysia
    Possess valid Annual Practicing Certificate
    Registered with Malaysia Medical Council
    Minimum 2 years working experience in Obstetric & Gynecology
    Attended an Obstetric Life Saving Skill
    Attended A Neonatal Resuscitation Program
    Working hours negotiable with minimum on-call
    Very attractive salary

    Kindly please send to recommend CV to: aznial@gmail.com

    Clinic information:-

    PUSAT RAWATAN SUNGAI LONG
    NO. 12 JALAN SL 1/13
    BANDAR SUNGAI LONG
    43000 KAJANG
    SELANGOR

    ReplyDelete
  4. PERMANENT DOCTOR NEEDED - URGENT !!!

    We are Owner and Operator a General Practice (GP) Clinic in Bandar Sungai Long, Bangi and Putrajaya (Presint Diplomatik - Klinik Pakar KASIH).

    We are looking for a dedicated Medical Officer Requirements at Bandar Sungai Long Clinic:-
    Lady doctor
    MBBS or equivalent from a recognized institution approved by Ministry of Health Malaysia
    Possess valid Annual Practicing Certificate
    Registered with Malaysia Medical Council
    Minimum 2 years working experience in Obstetric & Gynecology
    Attended an Obstetric Life Saving Skill
    Attended A Neonatal Resuscitation Program
    Working hours negotiable with minimum on-call
    Very attractive salary

    Kindly please send to recommend CV to: aznial@gmail.com

    Clinic information:-

    PUSAT RAWATAN SUNGAI LONG
    NO. 12 JALAN SL 1/13
    BANDAR SUNGAI LONG
    43000 KAJANG
    SELANGOR

    ReplyDelete